„Éltem, és tudtam is, hogy élek” ⇒ Gurul a sok-sok pillanat – Szabó Magda élete képekben

szmm2.jpg

A Jaffa Kiadó gondozásában megjelent Gurul a sok-sok pillanat – Szabó Magda élete képekben című kötet fotókban és szövegekben büszkélkedő élményanyag, amely fekete-fehér köntösben idézi a múltat. A kronológiai rendben felállított képek kilenc fejezetre tagolódnak, és egy fejezet egy évtizedet ölel fel. A kötetben az olvasó bepillantást nyerhet Szabó Magda gyermekkorának egy-egy fontos állomásába, szüleivel való kapcsolatába; lehetősége nyílik arra, hogy megértse, mit jelenthetett az írónő számára „dóczystá”-nak lenni, illetve arra, hogy a bécsi nyarak milyen hatással voltak rá; az olvasó tanúja lehet annak, hogyan bontakozott ki Szabó Magda tehetsége, zsenialitása az évek során és a kötetből kiderül az is, hogyan szerettek menthetetlenül egymásba Szobotka Tiborral. A Család, illetve a házasság évei külön fejezetben gurulnak elénk.

Szabó Magda műveihez fűződő rajongásomról korábban már többször is írtam (mondjuk itt, itt, itt meg itt), ennélfogva nem meglepő, hogy rendkívül izgatottan vettem kezembe a képeskönyvet, amely bevallom, rövid idő alatt hatalmába kerített. Az írónő alakja olyan erővel bír, amely egy szó nélkül a kötet lapjaihoz láncol, és nem enged el. Miért is engedne, az olvasónak eszébe sem jut félretenni azt; a lapok fényesek, ízlésesen szerkesztett fotókat és szövegeket tartalmaznak.

Szabó Magda számomra örök rejtély, kiismerhetetlen, és pont ez a titokzatos szupererő (netán hatodik érzék?), amely miatt felfigyeltem évekkel ezelőtt a nevére – és persze a munkásságára. Szavai, mondatai ütősek, elgondolkodtatóak, az emberi viszonyokat egy általa sokszor bejáratott rendszerbe helyezi, ennélfogva sajátos látásmóddal ábrázolja azokat. Köteteiben vajmi kevés színt használ, mégis övé a magyar irodalom egyik legszínesebb életműve. 

Ezen személyesebb hangvételű kötetben érdemes figyelmet szentelni a képek hátterének is. Az írónő a debreceni otthonában, a könyvek között, a Júlia utcai lakás különböző szegletében, budapesti panorámában, kiránduláson, író-olvasó találkozón, Ünnepi Könyvhéten, és még hosszasan sorolhatnám a különböző helyeket, helyszíneket, ahol lencsevégre kapták. Mindezek emlékezetes pillanatokat hordoznak magukban. 

Az én könyvespolcomon Szabó Magda művei külön, kiemelt helyet foglalnak el, ahogyan e fényképalbum is, amelyben ismert és az olvasók előtt eddig még ismeretlen fényképek, (kor)dokumentumok egyaránt helyet kapnak. A kötetet Jolsvai Júlia állította össze, és Szabó Magda keresztfia, Tasi Géza szerkesztette, továbbá az egyes fejezetek címeit a Szüret című kötetben összegyűjtött versekből kölcsönözték. 

A Gurul a sok-sok pillanat – Szabó Magda élete képekben hiánypótló darabként tökéletesen (be)illeszkedhet minden olvasó könyvespolcára. Gyönyörű és különleges képeskönyv majdnem egy évszázadról, kilencven, nagyobb lélegzetvételről, Szabó Magdáról, irodalomról; versről és prózáról, örömről és bánatról – az Élet kötelékéről.

„Éltem, és tudtam is, hogy élek”

Eötvös Natália

(Olvasmány)élmény: 10/10

Fotó: Saját

Ha nem elég a könyves kontentből: megoldás ITT és ITT #csekkolniér    

Kiadó: Jaffa Kiadó

Oldalszám: 280 oldal

Kiadás éve: 2018

Kötés: Keménytábla, védőborítóval

ISBN: 9789634751335