„Okoskapcsolatok” 1.0 ⇒ Mécs Anna: Kapcsolati hiba

ma_1_1.jpgA megértés puffjai. Műanyagmentes falafelgolyók. Drexit. Ha Anyukát is felokosíthatnám. A Margó-díjas Mécs Anna Kapcsolati hiba című kötetében nemcsak a novellák címei képviselnek prémium minőséget, hanem az összegyűjtött írások is, melyek voltaképpen (meg)mentik az élet nevű játékot.

A novelláskötet a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg, és olyan 21. századi történeteket mutat be a maguk „műanyagmentes” valóságában, melyeknek célja, hogy üzeneteik teljes tartalma zaj nélkül eljusson a befogadóhoz. A megértő befogadóhoz, olvasóhoz.

A felszín filterezett, az online jelenlét kielégítő, a lájkcunami nem várat sokáig magára. A feedback megtörtént, így már (elég) jó a felhasználó. TikTok. Mécs szereplői elevickélnek az okoseszközök nyújtotta lehetőségekben: hol „tindereznek” (bár a szövegben leírt funkciók nem indokolják teljes mértékben, hogy valóban a Tinderről lenne szó, inkább annak egy alternatív valóságban lévő verziójáról), hol megoldást keresnek arra, miként lehet évekre előre időzíteni a posztolni kívánt fotókat, miközben a tartalomfogyasztó nem is sejti, hogy egy átverés részese, vagy ha mégis gyanút fog, nem hajlandó azt tudomásul venni. Mert vágyik rá. 

A kötetben az olvasó olyan novellát is talál, melyben családon belüli választást írnak ki Nagypapa leváltása végett, és az írásokból kiderül az is, hogy a görcsös tenni akarás összeköthető a falkaszellemmel, hiszen tartozni kell valahová. "Okoskapcsolatok" 1.0.

A novellák témáiban többek között megjelenik a függőség (érzelmi és technikai is), a félelem (magánytól, szülőktől), illetve a mindezekhez köthető frusztráció. A társadalmi felelősségvállalás, a fenntarthatóság, a digitalizáció, ennélfogva pedig a „digitalizált” érzelmek is fellelhetők a sorok között. A karakterek többségének online jelenléte erős, már-már fojtogató. A Black Mirror-szerű képkockák a jövő kérdéseire keresik a választ, miközben bemutatják, miként alakulnak át énhatáraink a technika hatására. Az igencsak szórakoztató és olvasmányos stílusban megírt novellák kikapcsolódást nyújtanak  és (azonnali) (válasz)reakciót várnak.

#Savegame

Olvasmányélmény: 10/10

Fotók: Saját

Ha nem elég a könyves kontentből: megoldás ITT és ITT #csekkolniér 

Kiadó: Scolar Kiadó

Oldalszám: 160 oldal

Kiadás éve: 2020

Kötés: Keménytáblás, védőborítóval

ISBN: 9789635091355