A "szóra éhes lélek" regénye - Bauer Barbara: Porlik, mint a szikla

img_3584.JPG"Szóra éhes lélek". Bauer Barbara úgy pakolgatja egymás mellé a szavakat, méghozzá hármas egységben, mintha a legfinomabb, legízletesebb kenyér hozzávalóit válogatná össze. Elsőként a kovászt. Aztán a székely hagyományokat. Végül az otthont teszi a Porlik, mint a szikla című regényébe - természetesen ősi recept alapján. Könyvajánló.

Tudom-tudom, furcsa címet adtam a bejegyzésemnek. Kicsit több idézőjel, zárójel, mint ami elfogadott, kicsit több információ, mint ami elfogadott, főleg amikor "történt valami". Például 1920. június 4-én a Nagy-Trianon-kastélyban. Aztán másnap, június 5-én. És tudniillik, úgy nagyon nehéz otthonra lelni, ha közben honvágy gyötri a szívet, a lelket. Mert a szívünkben csupán egy otthonnak van hely. Bauer Barbara: Porlik, mint a szikla című regénye pedig erről is szól.

És Amandáról, aki egy sikeres nő. Az a nő, aki megállás nélkül hajt, szinte belezuhan abba a bizonyos körforgásba, majd elfelejt levegőt venni. Nincs rá ideje. Aztán felmond, és szerencsére van egy figyelmes Mamuskája (nagymamája), aki (még) időben mutat neki egy mentsvárat. A mentsvárig Székelyföldre utazik, ott átéli a pillanatot, és még Péterrel is megismerkedik.

Mamuska a múltról mesél, és mesél (dőlt betűvel, őszintén). Nem a történelmet meséli, hanem a valóságot, úgy, ahogyan azt ő saját szemeivel látta, saját bőrén tapasztalta. Beszél a "borzalom éjszakájáról", a múlt sötét képkockáiról, a "szóra éhes lélek"-ről, a családi tragédiá(k)ról, az ország tragédiájáról, a trianoni döntésről. Mindezt a Székelyföld iránt érzett határtalan szeretet járja át (amit halmozott metaforákkal, és a már említett dőlt betűkkel érzékeltet a szerző).

Amanda sokáig nem foglalkozott a nagymama szavainak súlyával, nem értette az üzenetet. Pedig az végig a szeme előtt hevert. Csak látnia kellett. "Ne félj elhinni, ha mást is találsz, ami a tiéd.", hangzik el többször is Mamuska bölcsessége. A különös utazás célja megkeresni a múltját, megtalálni önmagát. Meg akarja élni a pillanatot. Aztán olyannyira jól érzi magát a régi-új közegben, hogy nem várt fordulatokkal gazdagodik élettörténete.

A tisztelet hangsúlyos elem, ami a hagyományokat őrzi. A Porlik, mint a szikla magában hordozza az első világháború borzalmas pillanatait, a nehezen gyógyuló sebeket, az Erdélyi Otthont, a trianoni békediktátum következményeit. Rendkívül szépen megfogalmazott, mély mondanivalótól hemzsegő sorok együttese a kötet, ami oly' könnyedén bánik az olvasói élménnyel. Ad. Sokat ad. És egyáltalán nem mindegy, hogy ásványvíz vagy borvíz, csombor vagy borsikafű, meg amúgy is a tárkonyos ecet szükséges? Nézőpont kérdése lenne? Nem, a tradícióké.

Külön bekezdést szentelek a pékségnek. Igen, a pékek nagyon korán kelnek, dagasztanak, persze előtte felsorakoztatják egymás mellé a hozzávalókat, aztán valami csodálatosat alkotnak. Mondhatni ízletes mesterművet. És az, hogy az olvasó könnyedén bele tudja magát helyezni a történetbe, így pedig szinte érzi a friss kenyér illatát, az korántsem a véletlen műve, hisz az írónő egy péktanfolyamot is elvégzett.

Nagyjából a kötet közepén (vagy lehet egy ici-picit tovább) az olvasó megismerkedik Virág (Mákvirág), Ilon, Simon és Zoltán közös történetével, ami kulcsfontosságú a cselekményt illetően. Annyit még elárulhatok, hogy fordulatos és izgalmas, és segít értelmezni, megérteni a "történt valami"-t is. Nekem kifejezetten tetszett, hogy a regény végéhez érve mindenre fény derül. Mármint Fény.

A kötetből megtudjuk, hogyan képes egy utazás megváltoztatni az események előre megtervezett rendjét; hogyan lehet lélekkel dagasztani, miközben a Fény átjárja testünket; sőt, még az is kiderül, hogy a hagyományok a múlt díszes őrzői, továbbá az összetartozás, a családi kötelék és a szeretet hármasa szoros láncolatot alkot.

"A kő porlik, omlik, mint a szikla, a fa múlandó, de újra megveti magát a földben. Újra és újra kinő, és faraghatunk belőle új kaput." 


Olvasói élmény: 9/10
Fotó: Saját

Kiadó: Jaffa Kiadó

Oldalszám: 270 oldal

Kiadás éve: 2017

Kötés: Keménytábla védőborítóval

ISBN: 9789634750024