Egy lélekmelengető kötet a jóllétről - Louisa Thomsen Brits: Hygge - Harmónia dán módra

img_2598.jpg

Hygge. Öt betűs szó, amely a pillanat örömében születik, és magába foglalja a valahova tartozást, az egyszerűséget, az otthonosságot, a melegség érzését és a jóllétet egyaránt. Louisa Thomsen Brits: Hygge - Harmónia dán módra címet viselő, lélekmelengető könyvében az egymáshoz és a pillanathoz való kapcsolódás csodálatos egyveleget alkot. Arról nem is beszélve, hogy a kötet által közelebb jutunk a boldogsággal átitatott, "sajátosan dán" fogalom megértéséhez, miközben megtanulunk harmonikus kapcsolatban élni önmagunkkal, illetve a minket körbeölelő nagyvilággal. Ajánló.

Hygge. Öt betűs szó, amely a pillanat örömében születik, és magába foglalja a valahova tartozást, az egyszerűséget, az otthonosságot, a melegség érzését és a jóllétet egyaránt. Louisa Thomsen Brits lélekmelengető kötete, a Hygge - Harmónia dán módra bemutatja, hogyan éljük meg a pillanatot, hogyan értékeljük a mindennapok apró csodáit, és nem utolsó sorban, hogyan teremtsük meg a belső harmóniát. 

A kötet a boldogság "receptjét" hozza el az otthonunkba, néhol illusztrációk kíséretében, néhol pedig hasznos tanácsokkal ellátott idézetek formájában nyújt lelki és szellemi felüdülést. A hygge szertefoszlik egy olyan környezetben, ahol káosz uralkodik. Ennélfogva még csírájában sem mutatkozik meg, így képtelenség a harmóniát és a káoszt egy mondatban említeni. Tudnillik, képtelenek egymás mellett létezni.

A dánok tudatosak; nem hagyják, hogy bármi is megzavarja az ő kis együttlétüket, családi összejöveteleiket. Külső és belső harmóniára törekednek, pontosabban nemcsak arra törekednek, hanem aszerint is élnek. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a világ legboldogabb emberei közé sorolandók.

A "recept" tehát a következő: belülről kifelé, semmiképp sem fordítva, különben nem fog működni. A hygge érzése bennünk lakozik (nem "szükségeltetik" dánnak lenni hozzá), csupán életre kell hívni. Ehhez nincs más dolgunk, mint odafigyelni az apró örömökre, átélni a meghitt pillanat varázsát, és kiszakadni az örökös hajtásból. Egy pillanatra megállni és a melegség érzésével megtölteni szívünket. Harmonikus kapcsolatban élni önmagunkkal, illetve a minket körbeölelő nagyvilággal. Hinni a mindennapi csodákban, egyszerűen, egyenlőségben élni, együtt létezni.

hygge1.jpg

Egy ódon, ütött-kopott tárgy; egy rongyosra forgatott és olvasott könyv; egy gyertyafényben megvilágított családtag arcképe egyaránt megidézheti a hyggét, ugyanis mindezek a komfortosságot, a biztonságot érzékeltetik az ismerős mindennapokban. A mindennapok azáltal válnak ismerőssé, hogy különféle napi rituálékat alakítunk ki.

Ha elengedjük a stresszt, a zavart keltő, negatív érzéseket, akkor jó úton haladunk a lélekmelengető hygge felé. Ennél a megjegyzésemnél idézem az egyik kedvenc részemet a kötetből:


"Amikor a hyggét élvezzük, a jóllét érzését erősítjük önmagunkban és másokban, és újra emberi méltóságot csempészünk a folytonos rohanás és kérlelhetetlen termeléskényszer jellemezte társadalmi berendezkedésünkbe, kaput nyitva a jóság, a szeretet és az előzékenység előtt. A hygge úgy árasztja szét a jóllétet a társadalomban, mint a tisztitótűz lángja." - olvasható a könyv 150. oldalán.

Tehát létezik az a pillanat, amikor harmóniában állunk önmagunkkal, kizárjuk a negatív gondolatainkat, elengedjük a feszültséget, a görcsös tenniakarást, és egyszerűen csak... átéljük a pillanat örömét. A belső harmóniából fakadó boldogságot, amely körbevesz minket, csak elég tudatosnak kell lennünk ahhoz, hogy észrevegyük azt. 

Mert a hygge maga a folyamat.

Maga az élmény.


Olvasói élmény: 9/10

Fotók: Saját

Kiadó: Jaffa Kiadó

Oldalszám: 198 oldal

Kiadás éve: 2017

Fordító: Holbok Zoltán

Kötés: Kartonált

ISBN: 9786155715655