„Fejjelafalnak kisasszony” megtöri a jeget – Christelle Dabos: A tél jegyesei

img_1497.JPG

Semmi sem az, aminek látszik. Senki sem az, aminek látszik. Varázslatosan szerteágazó történet a klánok közötti acsarkodásról és Ophélie igazán emberi mivoltáról. A tél jegyesei A tükörjáró-trilógia első regénye, amelyben Christelle Dabos különleges képességű szereplőknek ad otthont, akik szellemi és érzelmi síkon is próbára teszik egymást. Aztán „Fejjelafalnak kisasszony” a sarkára áll, és megtöri a jeget.

Christelle Dabos ifjúsági regényének cselekménye varázslatosan szerteágazó, a különleges képességekkel felvértezett szereplők játszanak egymással és a fantasztikummal, miközben egy olyan világ kapuja nyílik ki az olvasó előtt, amelyben semmi sem az, aminek látszik. Senki sem az, akinek látszik.

Klánok (például Sárkányok, Délibábosok) közötti viaskodás könyve ez, szellemi és érzelmi síkon, a kis, animista olvasó, Ophélie és a nyakigláb, sohasem mosolygó Thorn eljegyzésével kezdődően. Hála a Matrónák „segítő szándékának”, kettejük sorsa megpecsételődik, így az őrült kaland kezdetét veszi.

Az adott klánon belül összetartozás, becsület uralkodik. Klánon kívül a szereplők acsarkodnak egymással, Faruk figyelméért, és az eszközök között nem válogatnak. Ám ha mindez ennyire egyszerű lenne, Christelle Dabos nem trilógiának szánta volna történetét. Noha a karakterek különleges képességekkel rendelkeznek (klánoktól függően), mindez mit sem ér Faruk oltalma nélkül.

A tél jegyesei A tükörjáró-sorozat első regénye, ami a fantasztikum jegyében fagyosabbnál fagyosabb lelkek közé varázsolja olvasóit. Aztán jön „Fejjelafalnak kisasszony” – ahogyan a levéltáros bácsikája nevezi –, vagyis Ophélie, aki nemcsak a két olvasó kezét hozza magával, hanem világosságot csempész a négy fal közé. És igazságot. Az ártatlansága többeknek is szemet szúr, mivel úgy sejtik, ő lehet a hiányzó láncszem. A hatalomvágy, a félelem, a gyarlóság, a hiúság, a büszkeség, a közöny, mind-mind árnyékként követik a szereplőket. Így a lány kezdetben a klánok tagjainak játékszere, ám rövid időn belül rájön a turpisságra, és az ellene elkövetett ármánykodásra.

Ophélie nagyon rokonszenves karakter (ha nem az egyetlen), aki a zord, áskálódásokkal teli környezetben is megőrzi emberi mivoltát. Utazása során több hibát is vét, ám tanul belőlük, s rá kell jönnie, hogy csak annak hihet, amit a saját bőrén tapasztal. Hiába a Holdvilágban érvényben lévő diplomáciai menedékjog, az csak formalitás kérdése. Ahogyan az animista szívélyes fogadtatása is, aki jelenlétével alaposan felforgatja a fagyos mindennapokat. Aztán a sarkára áll, és megtöri a jeget.  

img_1496_1.jpg

Választékos szóhasználat, fordulatos cselekmény és különleges karakterek egyvelege alkotja a kötetet. Kéz a kézben járnak, így összehangoltan lépkednek: legyen szó tükörjárásról vagy az emlékek közötti barangolástól. Ennek hatására sokat gondolkodtam a történeten. Mégis én hogyan viselkednék egy ilyen kiszolgáltatott helyzetben? Egyáltalán képes lennék olyan hősiesen helytállni, és egyre magabiztosabban venni az előttem álló akadályokat, mint Ophélie? Bárhogyan is nézzük, az animista hatalmas karakterfejlődésen megy keresztül az első regény során, hiszen a láthatatlanságból kilép a figyelem középpontjába; a védtelen, szemüveges kislányból, bátor és határozott, önmagát vállalni képes hölggyé alakul. Így a képzeletbeli, legkülönlegesebb karakter díját én neki adnám.

Aki nyugodtnak tűnik, az belül őrjöng; aki hangos kacajával örvendezteti meg a hallgatóságot, az a szíve mélyén fájlal valamit – netán valakinek a hiányát palástolja, és ez megy éjt nappal alá téve. Minden szereplő rendelkezik különleges képességgel, illetve az ahhoz tartozó, kusza múltbeli szálakkal. A jelen pedig ingatag lábakon áll, mondhatni a képzelet szülte térségek között bandukol. Néhol eltéved, másutt fénycsóvákat hagy maga után. A képzeletünk játszik velünk, miközben a Háló szemei mindent látnak. A Sárkányok vadásznak, a Délibábosok trükköznek, s ebben a környezetben próbál helytállni Ophélie. És a folytatásra már nem kell olyan sokat várnunk, hiszen a trilógia második kötete idén ősszel érkezik. 

 „Amikor az ember tárgyakat olvas, háttérbe szorítja önmagát, hogy teret engedjen valaki más történetének. Ahhoz viszont, hogy belépj a tükörbe, önmagaddal kell szembenézned.” 

Harry Potter, Alice Csodaországban, mitológiai történetek, és persze a belga telek inspirálták az írónőt, ennélfogva az olvasóit egy olyan fantasy-világgal ajándékozza meg, amelynek kapui minduntalan nyitva állnak. Csak hinni kell benne – és neki.

Mert fantasztikus kalandban lesz részünk.

Becsszó.

Olvasói élmény : 10/10

Fotók: Saját

 Kiadó: Kolibri Kiadó

Oldalszám: 584 oldal

Kiadás éve: 2017

Fordította: Molnár Zsófia

Kötés: Füles, kartonált

ISBN:  9786155450365