A „sohavégetnemérős” könyvélmények olvasónaplója ⇒ Szabados Ágnes: Van időm olvasni

sza6.jpg

 „Hosszú évek óta ismertetőjegyem, hogy bármerre járok, könyv van a hónom alatt, és ha csak két szabad percem is akad: olvasok.” – idézem Szabados Ágnes Van időm olvasni címet viselő kötetének beköszönő sorait. A kezemben tartom. Belelapozok. Szép és precízen szerkesztett olvasónapló, megannyi idézettel, amelynek szerzői sok olvasó, pardon, könyvmoly számára ismerősen csenghetnek. Szerb Antal (határozott igen!) , Szabó Magda (elfogult vagyok, rajongó vagyok), Stephen King (velősen: nagyon érti a dolgát), Gabriel García Márquez (zsenialitása vi-tat-ha-tat-lan) – csupán néhány név (néhány személyesebb megjegyzéssel) az inspiráló gondolatok sűrűjéből. És nemcsak inspirálódhatunk a kiadványból, hanem mi magunk is "szerkeszthetjük" azt; olvasmányélményeinket papírra vethetjük, mindemellett pedig célokat fogalmazhatunk meg és terveket is készíthetünk. 

2017 januárjában történt, hogy az RTL Klub hírműsor-vezetője, Szabados Ágnes megelégelte a "Nincs időm olvasni!" kezdetű örök klasszikust (voltaképpen a kifogások éllovasát), és létrehozta az olvasásnépszerűsítő kampányát. A „Nincs időm olvasni” kihívás mára már több tízezer főt számlál; a közösség rendkívül aktív és összetartó. A Facebook-csoport, a könyves találkozók és a közös élmények egyre jobban erősítik a kihíváshoz csatlakozott (és csatlakozó) könyvmolyok kötelékét. Nincs mit tenni: a könyvek szeretete összeköt. 

„A könyvek olyanok, mint a tükör: mindenki azt látja bennük, amit a lelkében hordoz.” – Carlos Ruiz Zafón

Öröm kézbe venni, forgatni (és szagolgatni), "szerkeszteni", kitölteni a kötetet. Az Olvasónapló az olvasók által válik „sohavégetnemérős”-sé. Velem többször is előfordult, hogy egy könyv elolvasása után egyfajta hiányérzet uralkodott el bennem. Szerencsé(nk)re a kiadvány erre is megoldást ad: a legfontosabbat is lejegyezhetjük, amit a könyvtől kaptunk – nehogy elfejtsük azt, továbbá leírhatjuk azt is, hogyan talált ránk a kötet. Tehát idézetek, kívánságlisták, várólisták – és még hosszasan sorolhatnám – ösztönöznek arra, hogy bátran naplózzuk gondolatainkat, érzéseinket. 

Szabados Ágnes kötete a Libri Kiadó gondozásában jelent meg; a borító, a könyvterv és az illusztráció Kőfaragó Anna remek munkájának eredménye. Szívből ajánlom mindazoknak, akik egy kreatívan töltögetős, szívmelengetős és „sohavégetnemérős” olvasónaplóra vágynak, és hisznek abban, hogy könyvélményeik életre kelnek a sorok között.

sza4.jpg

Mert ez a kiadvány valóban él. Tud valamit. Rólunk. És arról, hogy egy jó történet nem ér véget azzal, hogy pont kerül a végére.

Az olvasóban folytatódik tovább.

Eötvös Natália

Olvasói élmény: 10/10

Fotók: Saját

Kiadó: Libri Kiadó

Oldalszám: 192 oldal

Kiadás éve: 2018

Kötés: Kemény kötés

ISBN: 9789634335054