Most vagy soha - Bobbie Peers: A lurídiumtolvaj - William Wenton 1.

img_3507.JPG

Ebben a regényben a szintetikus sonka és a szintetikus tofu egymással vetekedik, viszont mindkettőhöz marslé dukál, földöntúli, finom ízzel, mindeközben a Lehetetlen megfejthetővé válik, és az ajtó nemcsak beszél, hanem még viccelődik is (!) - persze szigorúan kísérleti jelleggel. Bobbie Peers nem bízza a véletlenre; egy olyan világot teremt William Wenton számára, amelyben a biotechnológia és a mesterséges intelligencia fontos alkotóelem, a lurídium pedig hiánycikk. Könyvjánló.

A William Wenton-trilógia első kötete, A lurídiumtolvaj izgalmas olvasmány: cselekményének szálai a legváratlanabb pillanatban gubancolódnak össze, és rejtvényeket hagynak maguk után. Majd jön a főhős, a fiatal William, aki játszi könnyedséggel megfejti a Lehetetlent, a világ legbonyolultabb kódját, így az események szoros láncolatát indítja útjára. 

Most vagy soha. William megragadja a pillanatot. Elmegy a kiállításra. Mert érzi, hogy ott a helye, látnia kell a Lehetetlent, amely rövid időn belül továbbköltözik, méghozzá Finnországba, így nincs ideje tétovázni. Ennélfogva megragadja a a pillanatot, annak hevében és mámorában. Abban a mámorban, amely minden egyes alkalommal úrrá lesz rajta, ha kódok társaságában találja magát. Majd rejtélyes módon megfejti azokat (előtte egyetlen kódfejtőnek sem sikerült), és szép lassan összeilleszti életének hiányzó darabkáit.

Mindeközben dönt a szintetikus sonka és a szintetikus tofu között (noha mindkettőhöz marslé dukál, földöntúli, finom ízzel), aztán barátságot köt Isciával, móresre tanítja Freddyt, s hihetetlen kalandokba keveredik: a Poszthumán Kutatóintézetben, azon belül az Orbitóriumban, a Kozmotóriumban, s később a Félretájékoztatási Központban is, amely a legbiztonságosabb (búvó)helyként funkcionál. 

Ebben az eseménydús kötetben Norvégia és London kulcsfontosságú helyszín, ugyanis általuk ismerhetjük meg a nagypapa személyéhez tartozó történet hiányzó láncszemeit, ezáltal pedig egyre érthetőbbé válik az Abraham Talley-Fritz Goffman-Benjamin Slapperton háromszög is. Meg az is, mégis mi közük az intelligens fémhez, a lurídiumhoz, amely képes felvenni bárminek az alakját, programozás révén.

Bobbie Peers egy fordulatos, kalandos és rendkívül precízen megalkotott, "szintetikus" világba kalauzolja olvasóit, és mindezt úgy, hogy néhány utalást tesz a Terminátorra is. (Bravúros megoldás.) Infobot, filozofóbot, lépcsőmászóbot, torzsalkodóbot, csupán néhány robot, amelyek fel-feltűnnek az ifjúsági regényében. Én olvasás közben szinte láttam magam előtt a történet képkockáit. Mintha egy kaland-és akciófilm jelenetei elevenednének meg lelki szemeim előtt. Ám ez sem a véletlen műve: az író sikeres filmrendező és forgatókönyvíró, sőt, első kötet megfilmesítési jogait a Kódjátszma rendezője, Morten Tyldium megvásárolta!

A kötet folytatása, tehát a trilógia második része A kriptokapu címet viseli majd, és kíváncsian várom, milyen fordulatokkal örvendezteti meg olvasóit Bobbie Peers. Hiszen az biztos, hogy William Wenton élete még csak most kezdődik el igazán...

És nem kísérleti jelleggel.

Olvasói élmény: 9/10
Fotó: Saját

Kiadó: Kolibri Kiadó

Oldalszám: 240 oldal

Kiadás éve: 2017

Fordító: Petrikovics Edit

Kötés: Füles, kartonált

ISBN: 9786155591501