Célkitűzésekről, szabadságról és önmagunk megismeréséről – Brian R. Little: A titokzatos én – Hogyan alakítja életünket a személyiségünk?

brl.jpg

„Ki maga?” – indítja A titokzatos én című kötetét Brian R. Little. Majd sorait ekképpen folytatja: „Tudom, hogy tapintatlanság feltenni ezt a kérdést, talán még kényelmetlen is.” (9.) Érdekes kezdés, érdekes fejezetek, amelyek több aspektusból is vizsgálják, miként formálják egyéniségünket és életünket célkitűzéseink. Ugyanis aki konkrétan meg tudja határozni saját célkitűzéseit, „tisztában van azok erejével”, továbbá tudatában van annak, hogy ő maga alakítja életét, az valóban megalapozhatja jóllétét. Boldogulását. Komoly téma egy rövid kötetbe sűrítve – úton önmagunk megismerése felé.

A közel százötven oldalon keresztül az olvasó betekintést nyerhet a "harmadik erő" működésébe, amely a biogenetikus (öröklött, természeti) erők és a szociogenetikus (környezeti) erők mellett formálja egyéniségünket és életünket. E "harmadik erő" tehát a személyes célkitűzések mint meghatározó tevékenységek összessége, és amelyek különféle formákat ölthetnek a mindennapok során. Tehát e tevékenységek alapozzák meg a jóllét(ünk)et. Mindemellett szó esik a Big Five személyiségmodellről, a személyiségvonások „nagy ötös fogatá”-ról. Külön kiemelem az érzelmi labilitást (neuroticizmus), ugyanis kifejezetten hasznosnak találtam e szövegrészt, melyből kiderül, a neurotikus emberek „olyan részleteket is észrevesznek, amelyek a kevésbé érzékeny embereknek fel sem tűnnek: a környezetbeli változásokat, a rutin kizökkenését és a nem várt veszélyeket.” (29.) Majd a szerző hozzáteszi: „Mindez nem a könnyed és laza élet receptje, annyi bizonyos, de íróknál, művészeknél és az élet más, aprólékos megfigyelőinél gyakran fedezhető fel a neuroticizmus mint karakterjegy.” (29.) A személyiségvonások szerepéről a személyes célkitűzésekben, a  lényegi célkitűzések "önmeghatározó erejéről", illetve annak fenntarthatóságáról, a személyes környezetről és a hitelesség mítoszáról szintén szó esik a kötetben.

„– KI MAGA? Sarbin hangereje és a jól megnyomott „ki” alapján arra következtettem, hogy nem fogja beérni a nevemmel. Azt akarta, határozzam meg önmagamat, vagy hogy milyen szerepemben érkeztem, melyik énemet élem meg abban az adott pillanatban. Úgyhogy emelkedett hangon, nem minden öniróniától mentesen azt válaszoltam: – Egy igazságkereső. Sarbin a szemét forgatta, grimaszolt és legyintett: – Na ne, már megint egy?!” (12.)

A titokzatos énben említésre kerül George A. Kelly The Psychology of Personal Constructs (A személyes konstruktumok pszichológiája) című könyve, amely szerint „lényegében minden emberben egy kis tudós lakozik, aki hipotéziseket állít fel és tesz próbára a saját világában, hogy azután tapasztalatai fényében értékelje ezeket.” (36.) Tehát e feltevések a személyes konstruktumok, "fogalmi szűrők, amelyeken keresztül a világot értelmezzük.” (36.) E Kelly-sorokat azért emelem ki, mert meghatározóak voltak a szerző életében, illetve munkásságában. Brian R. Little leírja, hogy annyira belemélyedt a Kelly-kötet olvasásába, hogy csak órák elteltével vette észre, „elragadtatott pillanataiban” mennyire elfáradt a guggolásban. Szerettem olvasni e sorokat.

A Cambridge-i Egyetem professzorának írói stílusa olvasmányos, a fejezetek logikusak és követhetőek, viszont negatívumként megjegyezném a kötet rövidségét. Ennélfogva néhányszor úgy éreztem, alaposabban is ki lehetett volna fejteni az adott részt/fejezetet, de ettől eltekintve is érthető volt Brian R. Little könyvének üzenete. Az Utószó alcíme kifejezetten tetszett, ami  A jóllét elviselhető könnyűsége címet viseli; összefoglalja az olvasottakat, sőt, még ösztönöz is arra, hogy az olvasó merjen kilépni a komfortzónájából, és ne riadjon vissza a kihívásoktól. Nyitott legyen a változásra, és merjen irányt váltani, ha szükséges – ha úgy érzi. Továbbá a borítón olvasható TED Books hívószó, az olvasói élmény záloga, a Hogyan alakítja életünket a személyiségünk? alcímre pedig különösen érdemes odafigyelni. Figyelni kell Brian R. Little soraira, mondanivalójára – "kis könyvek, nagy gondolatok". (140.) Ennélfogva A titokzatos ént ajánlom: olvasmányként, motivációként, napi rutinként, vagy ha úgy tetszik "szokatlan viselkedésként" (is).

És három gondolat útravalóul a kötethez kapcsolódóan, zárójelben, de korántsem titokzatosan: 1., az olvasó olykor merjen változtatni a tervein, a viselkedésén, netán a személyiségén a boldogulása végett, 2., az olvasó merjen (valóban) jóllenni, 3., az olvasó merje megismerni (valódi) önmagát.

Eötvös Natália

Fotó: Saját

Olvasói élmény: 7/10

Kiadó: HVG Könyvek

Fordító: Turóczi Attila

Eredeti cím: Who Are You, Really? The Surprising Puzzle of Personality

Oldalszám: 144 oldal

Kiadás éve: 2018

Kötés: Puhatáblás

ISBN: 9789633045558